Mannen bak World Wide Web:

Hvem av de to middelaldrende herrene, begge født i 1955, har bidratt mest til den teknologiske utviklingen og hvordan samfunnet vårt ser ut? Er det amerikaneren William H. Gates, som puttet operativsystemet sitt i nesten hver eneste pc i verden og fikk full pott? Eller engelskmannen Timothy J. Berners-Lee, som fikk datamaskinene til å kommunisere, men som gav bort oppfinnelsen?

Min stemme går til Timothy J. Berners-Lee. Han er nemlig mannen bak World Wide Web. Det er viktig å ikke forveksle internett med med World Wide Web. Riktignok kan det ikke settes navn på internettgudene, men de fleste var amerikanere. I 1969 fikk de nettet opp å stå rent fysisk under nevnet ARPANET, et nettverk som knyttet sammen datamaskinene ved en rekke californiske universiteter. 20 år senere hadde internett spredt seg geografisk og fått titusner av brukere. Men i bunn og grunn var det fortsatt et forskerforum, og det ville det sansynelig fortsatt ha vært hvis ikke Timothy J. Berners-Lee hadde kommet med World Wide Web, som i dag utgjør den største delen av trafikken på internett. Sammen med sin makker i det europeiske atomforskningssenteret Cern i Sveits, belgieren Robert Cailliau, skapte Berners-Lee i 1990 grunnlaget for World Wide Web, og han er opphavsmannen til de tre bokstav-messige byggesteinene som www bygger på: HTTP, HTML og URL.

Datamaskinen som hjerne:

Begrepet hypertekst stammer fra ideen om at man i stedet for å søke etter informasjon på bibliotekmessig vis ved hjelp av hierarkiske referanser, heller skulle lære av den måten hjernen arbeider på. Når vi spekulerer på ting, fører to-tre tankerekker oss lynraskt på tvers av hjernen til andre relaterte ting. Informasjons-søking skulle altså ikke følge en trestruktur, men mer et edderkoppnett.

Den første som skrev om denne ideen, var Vannevar Bush. Han hadde tatt patent på en mekanisk datamaskin før 2. verdenskrig. I 1945 foreslo Bush under overskriften "As We May Think", hvordan mennesket skulle holde orden på den eksplosivt voksende informasjonsmengden han var sikker på ville komme. Informasjonen skulle lagres på en maskin som kunne søke etter den "på tvers".

Ordet hypertekst ble brukt første gang i 1965. Amerikaneren Doug Engelbart var pioner innenfor hypertekst. Han jobbet i 1960-årene med et system som han kaldte NLS. (oN Line System) Dokumenter i NLS inneholdt såkalte hyperlinks. De gjorde at NLS-brukere kunne hoppe fra ett dokument til et annet.

I Cern syslet Timothy J. Berners-Lee med hypertekst i et program som han kalte "Enquire". Hans egentlige arbeid var å integrere alle datamaskinene i Cern. De forskjellige delene av Cern lå svært spredt, så det dreide seg om et temmelig utbredt nettverk. Da Timothy i 1987 var ferdig med dette integrasjonssystemet, kjørte systemet på noe som het Transfer Control Protocol / Internet Protocol. En protokoll er et regelverk som datatrafikken på nett må overholde for at mottaker- og avsender-maskinen skal forstå hverandre. Når forskerne som den gangen var på nettet sendte e-post, foregikk det ved hjelp av ulike underprotokoller til TCP/IP, for eksempel Usenet protokollen NNTP eller e-post protokollen SMTP. I mars 1989 leverte han et forslag til hvordan informasjonen i Cern kunne styres. "Uklart, men spennende..." skrev Timothy`s sjef i margen.

Uklart, men spennende forslag:

Forslaget var tenkt til informasjonsstyringen internt i Cern, men Timothy forsto at han var i ferd med å løse de problemene en hel verden snart ville stå overfor. I november 1990 var han kommet så langt at han kunne levere en prosjektversjon av sitt "uklare, men spennende forslag" fra året før. I denne lå World Wide Web`s byggesteiner, og forholdet mellom dem var klart definert: Hypertekst Transfer Protokoll, HTTP, som underprotokoll til TCP/IP skulle styre en lenkes vei rundt på nettet. Grunnleggende koder til Hypertekst Markup Language, HTML, samt det Timothy først kalte UDI, men som siden 1992 har hett URL, Uniform Resource Locator, det helt unike navnet som følger hvert eneste dokument på nettet.

Da Timothy J. Berners-Lee presenterte WWW på en hypertekst-konferanse i USA i slutten av 1991, ble han møtt med en "Og hva har dette med hypertekst å gjøre?" -holdning. Også hos Cern ble WWW møtt med, om ikke skepsis, så i hvert fall finansiell vrangvilje. Han fikk ikke den nødvendige støtten til å gå videre med prosjektet og for eksempel utvikle prototype-nettleseren slik at den virket på PC og Mac. Men han fikk lov til å frigi en slags verktøykasse med protokoller og koder, så andre kunne gå i gang.

Mosaic sparket i gang World Wide Web:

Nettlesere med navn som Viola, Cello, Midas og Mosaic dukket etterhvert opp. Sistnevnte var utviklet av folk ved Illinois-universitetets National Center for Supercomputing Applications. Første versjon ble frigitt i januar 1993, og fra november kunne man laste ned Mosaic til PC og Mac fra weben.

Mosaic gav WWW dens første vitamininnsprøyting. Antallet servere, som i andre halvdel av 1993 var vokst fra 130 til 600, eksploderte i løpet av 1994 til 10000. En av folkene bak Mosaic het forresten Marc Andressen. Han grunnla samme år et firma med navnet Netscape. Resten er, hva nettlesere angår, historie.

Men ikke hva angår World Wide Web. Denne giganten som mange tror ingen styrer, blir kontrollert. I oktober 1994 grunnla Timothy J. Berners-Lee World Wide Web Consortium, kalt W3C. Han er fremdeles direktør i W3C og er således med på sikre at hans kongstanke lever videre.

Relaterte linker:

[ Sjekk HTML ]




© Copyright 2002 - 2015. Grafikk og design av Petter Skjærstad


Startsiden
World Wide Web
Websikre farger
MD5 kryptering
Fargenavn
Skrifttyper
Htaccess
XHTML
CSS
Foto
Linker
Kontakt
Gjestebok